al contingut a la navegació Informació de contacte

Foradada

Foradada 1.jpg

El poble de Foradada (455 m, 58 hab el 2018) és format per carrers de traçat irregular i forts pendents. S'hi aixeca l’església parroquial de Sant Josep, del 1783, amb ornaments neoclàssics i de tres naus. Fins a la fi del segle XIX no s’acabà d’enderrocar l’església vella, que era situada davant la nova, a la plaça on hi havia hagut el castell. Al seu lloc s’aixecaren les escoles amb habitatges per als mestres. Aquesta església vella era dedicada a sant Pere i es conserva una imatge del patró al frontis de l’església nova.

El castell de Foradada, del qual solament queda un antic portal i restes de murs, és esmentat el 1053, quan Arnau Mir dotà la canònica de Sant Miquel de Montmagastre. El 1067, quan el dit capitost cristià donà a Sant Pere d’Àger diversos castells amb els seus termes, s’esmentà també el de Foradada, que deia haver pres als sarraïns; en el document es mencionava, també, l’església de Sant Pere de Foradada, la qual, des del 1162, depenia de la parròquia de Santa Maria de Montsonís. El lloc de Foradada, dit així perquè és sota una roca foradada, formà part després del marquesat de Camarasa.

La festa major del poble se celebra al mes de maig per Sant Urbà. El diumenge de la festa major es fa una romeria a l’ermita de Sant Urbà, després de la missa es reparteix coca beneïda per alleugerir el mal de cap durant tot l’any.