Montsonís
Al NE de Foradada hi ha el poble de Montsonís (386 m, 72 hab el 2018), al vessant de llevant de la serra de Montsonís (596 m), a l’entrada del congost de Salgar i dominant la vall d’Artesa. A la part alta del poble es troba el castell de Montsonís, edifici dels segles XV o XVI, que ha estat reformat. La població conserva restes de fortificacions dels segles XIII i XIV, pertanyents a l’antic castell romànic. Hi ha també, al cim del pujol, l’antiga església parroquial romànica de Sant Urbà de Montsonís, que ha estat remodelada. Prop seu es dreça l’església nova de Santa Maria de Montsonís, amb portal adovellat (en la clau del qual hi ha un escut nobiliari amb diverses armes datat el 1787) i espadanya barroca. Altres edificis tenen finestrals ogivals. El lloc és residència estival dels barons de l’Albi. Des del 1993 el castell és obert al públic. Celebra la festa major el tercer cap de setmana d’agost.
A la fi del segle XI el castell de Montsonís pertanyia als vescomtes d’Àger (la parròquia de Montsonís fou de la col·legiata d’Àger), hereus d’Arnau Mir de Tost. El 1179, Marquesa, filla d’un tal Ferrer i muller de Gombau de Ribelles, posseïa els llocs de Montsonís i Foradada. El 1512 era senyor d’ambdós llocs Francesc de Ponts, que sembla que també era anomenat de Montsonís. El 1589 era senyor de Montsonís Francesc de Gilabert.
A tramuntana de Montsonís, en un bell paratge engorjat sobre el Segre, hi ha el santuari de Santa Maria de Salgar que fou antic convent carmelità. El 1192 és documentada l’església; el 1263 s’hi havia bastit un petit Hospital de Sant Jordi i el 1404 Ponç de Ribelles, vist l’abandó del lloc i d’acord amb l’església d’Àger (d’on depenia la parròquia de Montsonís), donà el lloc als carmelitans, que hi bastiren un convent i ampliaren l’església romànica. El 1530 edificaren el claustre, renaixentista, i el 1608 bastiren altres construccions sota la balma. Aleshores ja feia dues centúries que s’hi venerava una imatge de la Mare de Déu esculpida en marbre blanc. Els carmelitans tenien cura de les parròquies de Foradada i Montsonís. En foren exclaustrats el 1835, i el lloc, venut, bé que continuà com a santuari. En la guerra civil de 1936-39 els edificis foren malmesos, però posteriorment el culte fou restaurat i el 1972 l’església fou arranjada. Prop de l’indret de Salgar es troba l’anomenada cova del Bandoler. El Dilluns de Pasqua s’hi fa un aplec, on hi va la gent del municipi de Foradada.