al contingut a la navegació Informació de contacte

Situació geogràfica

Situació

El municipi de Foradada té una extensió de 28,55 km 2 i limita a l’W i al N amb el terme d’Alòs de Balaguer, al N i E amb Artesa de Segre, també a l’E amb l’enclavament de Montclar, del municipi d’Agramunt (Urgell), al S amb Preixens i amb Montgai, i a l’W amb Cubells. Foradada s’estén des de tramuntana, per la riba esquerra del Segre (divisòria amb Artesa de Segre), fins a la Ribera de Sió, a migdia. La part septentrional és accidentada per la serra del Munt (596 m), amb la font del Munt, on hi ha els pobles de Montsonís i de Rubió i el santuari de Salgar, prop de les grutes de Salgar; entre aquestes i el Cap (410 m) s’escola, per l’estret de Salgar, el barranc de Salt. A la part meridional del terme es troben els relleus més suaus de la serra de Montclar (partides de la Serra de Comes i de Font pudia, amb altituds per sobre dels 470 m). Una part del terme és regada per la Sèquia Gran del canal d’Urgell.

El terme comprèn els pobles de Foradada, cap del municipi, Marcovau, Montsonís i Rubió, que comprèn els nuclis de Rubió de Baix, de Dalt i del Mig. També hi ha la caseria de Valldeixils, el castell de Malagastre i el santuari de Salgar. Travessa el municipi la carretera C-26 entre Balaguer i Artesa de Segre, de la qual surten diversos ramals que porten als pobles del terme.

Economia

La base econòmica del terme són les activitats agràries, tot i que cal esmentar l’increment sofert en l’ocupació del sector dels serveis en la dècada del 1990. Destaca l’extensió dedicada a pastures permanents, que supera a les terres conreades, les quals són majoritàriament de secà. Els principals conreus són els cereals (ordi, blat, blat de moro i civada), el farratge , la vinya, els ametllers i les oliveres. La ramaderia es centra sobretot en la cria d’aviram i de bestiar porcí. Quant a allotjaments disposa de residències casa de pagès.