al contingut a la navegació Informació de contacte

Els búnquers

Durant aquestes rutes descobrirem els búnquers encara existents que va crear l’exercit republicà a Foradada, en la línia de defensa del Segre contra l’exèrcit rebel durant la Guerra Civil. També visitarem el cementiri de Foradada, on hi ha enterrat un soldat republicà que van morir durant la mateixa guerra.

 • Búnquer dels Castellons
  Es tracta d'un búnquer en forma de túnel. És conserva l’entrada per accedir a l’interior i creuar-lo. Als voltants també hi trobarem gran quantitat de trinxeres.
 • Búnquer del Serrat de les Forques
  Esta situat davant mateix del poble de Foradada, va ser fortificat per les forces republicanes per tal de controlar la carretera de Balaguer a Artesa de Segre i la de Foradada a Alòs de Balaguer. A l’exterior s’hi pot observar encara les motllures dels sacs de terra que el camuflaven, i en el seu interior part del terra ensementat on estaria ubicada la metralladora. Ara mateix la porta esta mig enterrada i temporalment no és pot accedir al seu interior.
 • Búnquer de la Roca Foradada
  Situat als peus de la Roca Foradada, és conserva l’entrada que dona accés a l’interior i al niu de metralletes.
 • Búnquer del Munt
  Des d’aquest búnquer es controlava part de la Serra de la Vall. Construït dins de la roca calcària, es un dels pocs que conserva les llates de fustes al seu voltant. Aquestes tenien la funció d’evitar que les bales rebotessin cap a l’interior i ferissin els soldats.
 • Cementiri
  Al cementiri de foradada s’hi troben enterrades les restes d’un soldat republicà. Van ser recuperades durant les intervencions arqueològiques que la Generalitat va portar a terme als afores del poble, es creu que l’home hauria mort en els combats que hi va haver a la zona entre el desembre del 1938 i el gener del 1939.

   

Per visitar els búnquers tenim dues opcions:

- Ruta dels Búnquers I: La ruta més curta, en la qual visitem els búnquers més propers al nucli de Foradada, que són el Búnquer dels Castellons, el Búnquer del Serrat de les Forques i el Búnquer de la Roca Foradada.

- Ruta dels Búnquers II: La ruta més extensa, visitem els búnquers de la ruta anterior, i a més, s'hi afegeix el búnquer de la Serra del Munt.