Ruta turística i cultural
Foradada
Dins del nucli de Foradada podem visitar diferents elements, tant culturals com paisatgístics:
- Església parroquial de Sant Josep de Foradada, de l’any 1783, d’estil barroc – neoclàssic.
- Escoles – Actualment és l’ajuntament, de principis del segle XX, d’estil modernista neoclàssic, i de forma lleugerament simètrica amb l’Església.
- Ermita de Sant Urbà, del segle XVIII aproximadament, d’estil popular assimilable al romànic, amb petit campanar de cadireta.
- Mirador de Sant Urbà, situat a dalt de tot del turó del mateix nom, des d’on tenim una àmplia perspectiva de la plana del municipi i de les seves contrades.
- La Roca Foradada, és una penya que com el seu nom indica, presenta un forat de gran secció. Està ubicada en la part superior del nucli.
Montsonís
Sortint de Foradada, seguirem la ruta en direcció Montsonís. Una vegada arribats al nucli medieval de Montsonís, hi podem visitar:
- Església parroquial de Santa Maria, de l’any 1677, d’estil barroc – neoclàssic. Té dues capelles adossades als laterals i una sagristia annexada a la part posterior.
- Castell de Montsonís, de principis del segle XI i posteriors modificacions del segle XIV, d’estil romànico-gòtic.
- Casa pairal de l’Abadia, del segle XII a XVII, aïllada i construïda amb carrers irregulars de pedra natural del país.
- Antiga església dedicada a Sant Urbà, situada dalt d’un pujol.
- Miradors diversos dins el poble, des d’on hi ha una magnífica perspectiva de l’horta de Montsonís i Artesa de Segre i de la zona del Montsec.
Marcovau
Des de Foradada també podem accedir a l’antic nucli de Marcovau, situat dalt d’un turó. S'hi pot visitar:
- Església parroquial de Sant Salvador, del segle XII amb afegits del segle XIX. D’estil romànic modificat, té una capella adossada a cada lateral i un contrafort amb un campanar de cadireta.
- Restes del castell de Marcovau, dels segles XII – XVII. Actualment en estat ruïnós, conserva una torre de guaita en la cantonada.
Rubió de Baix - Santuari de Salgar
Rubió de Baix actualment és un poble abandonat i en estat ruïnós. Quan les últimes famílies habitants del nucli van marxar, pels volts del 1950, tot el poble va quedar desert i amb el pas dels anys els edificis es van anar deteriorant. L'any 2007 es va restaurar l'Església de Sant Miquel. Al turó del poble hi podem veure les restes de l'antic Castell.
Molt a prop hi trobem el Santuari de la Mare de Déu del Salgar, una zona emblemàtica del territori. Hi trobem l'Ermita i el Convent, envoltats pel riu Segre.
- L'Ermita és una petita capella quadrada medieval, segons el gravat de l'any 1581. Al cap de 27 anys, el 1608, s'hi va col·locar a l'entrada el sepulcre d'en Pere Roma.
- El convent, era un antic convent carmelità fins a l'exclaustració del 1835. Construït a l'interior d'una bauma. A través d'ell podem accedir a la cova de la Verge.
- Al costat del riu podem passejar per l'Itinerari de natura i l'àrea de Salgar.
Rubió de Dalt - Rubió del Mig
En aquests petits nuclis hi podem veure:
- L'Església de Sant Miquel, del segle XVI i d’estil renaixentista.
- L’antiga escola de Rubió.
- El Mirador de la Serreta, on trobem una petita zona de pic-nic i vistes a la Vall.
- El Camí del Calvari, surt des de l’Església de Sant Miquel i puja fins al Mirador de la Serreta. El Camí del Calvari compta amb 14 creus (el viacrucis), el Divendres Sant és tradició pujar-hi, també el dia de la Diada per l’estelada que hi ha al Mirador.